Bezy
Białka z 3 jajek , szczypta soli, 100g cukru .
Białka ubić na sztywna piane ze szczypta soli
dodając powoli cukier .
Rozgrzać piekarnik do około 100C
Ja piekłam ( a raczej bym powiedziała suszyłam )
bezy przy uchylonym piekarniku jakieś 80 minut
lub dłużej ( w zależnośći czy ktoś lubi bardziej suche
(wtedy niższa temperatura i dłużej piekę a raczej bym
powiedziała suszę a jeśli mają
być bardziej wilgotne w środku to wyższa temperatura
( około 140-150C najlepiej z uchylonym piekarnikiem
i jakieś 50-60minut chociaż jeśli są większe to
wymagają więcej czasu i czasem zajmuje
to prawie 2 godziny ).
Na blaszkę wyłożyłam papier do pieczenia .
Jako , ze nie miałam odpowiedniej szprycy
to formowałam beziki nakładając piane do woreczka
foliowego z dziurka .
Po wysuszeniu bezów zostawiłam je jeszcze w piekarniku
do wystygnięcia .
Smacznego
S.
Brak komentarzy