Śliwki w cieście francuskim z masą
marcepanową
Płat ciasta francuskiego ułożyć na
formie do pieczenia ( zależnie jaką formę używacie ; ja miałam średniej wielkości formę na tarte) .
Wcześniej rozgrzać piekarnik
do 200C .
Na ciasto ułożyć pokrojone w
plasterki śliwki . Na to startą na tarce masę marcepanową .
Posypać 2 łyżeczkami cukru
waniliowego . Piec 20-25 minut
Drugą opcją były ciastka ze śliwką
w środku . Metoda taka sama tylko forma się zmienia .
Na wierzchniej warstwie wycięłam
wcześniej ,,dziurkę" ,żeby śliwka była na wierzchu .
Dwa prostokąty: jedna część z
dziurką , druga bez (dolna) ,
masa marcepanowa w środek, na to plasterek
śliwki lub ćwiartka
i sklejamy dwie części i gotowe do piekarnika
.Ja posmarowałam rozmąconym jajkiem jeszcze przed pieczeniem .
Smacznego
S.
Brak komentarzy