U mnie dziś kruche ciastka ze słonym karmelem.
Użyłam :
250g mąki
100g drobnego cukru do wypieków
110 g masła ( roztopić , ostudzić )
1 jajko ( średnie )
Pół małej łyżeczki fleur de sel ( specjalny rodzaj soli morskiej .we Francji głownie ta sól pochodzi z Bretanii , choć sporo produkuje jej też Portugalia i inne kraje. Ja miałam tą z Bretanii. )
3 łyżeczki słonego karmelu ( jakiś czas temu dostałam piękny słoiczek ze słonym karmelem z Bretanii ( uwielbiam )
Mała uwaga - podobno mało było czuć ten słony karmel ale to mówił wielbiciel karmelu ;) dla mnie było w sam raz . Zawsze można dodać więcej.
Mała uwaga - podobno mało było czuć ten słony karmel ale to mówił wielbiciel karmelu ;) dla mnie było w sam raz . Zawsze można dodać więcej.
Wymieszać sól , mąkę , cukier , dodać masło . Dodać słony karmel , jajko.
Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 180 C
Rozwałkować ciasto na 5 mm , wykrawać ciastka jak mamy jakieś foremki z rożnym kształtami . Można tez inaczej ...
Ja miałam pieczątki do ciastek .
Piec 10-12 minut ( jeśli trzeba to odwracając blaszkę w połowie pieczenia na drugą stronę ).
Upieczone ułożyć do wystygnięcia na talerzu.
Smacznego.
Brak komentarzy