Kluski śląskie

kluski śląskie 

Zostało mi trochę ziemniaków ugotowanych
 z dnia poprzedniego .

Ubite  ziemniaki  wkładamy do miski ,
 odejmujemy 1/4  , w to miejsce  sypiemy 
 mąkę ziemniaczaną  .
Dodajemy  ziemniaki , które  odłożyliśmy wcześniej( 1/4)
 

Wszystko dokładnie mieszamy. Do garnka z posoloną , 
gotującą się woda ( ja daje tez odrobinę oliwy z oliwek)
wrzucamy powoli uformowane kluski.
Jak wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 
jakieś 2-3 minuty.

Gotowe ;)

smacznego
S.

2 komentarze

  1. Jeszcze delikatniejsze i dla mnie smaczniejsze są z dodatkiem jajka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę. Z taką wersją jeszcze się nie spotkałam. Dziękuje.

      Usuń