zupa z soczewicy
Będziemy potrzebować:
- filiżankę soczewicy ( ja użyłam czerwona )
najlepiej namoczyć na całą noc wcześniej w
zimnej wodzie.
-2 sparzone pomidory , pokroić w kostkę
-pół cebuli , pokroić w drobna kostkę i zeszklić
na patelni na maśle ( lepiej by do tego pasowało
ghee sklarowane masło zupełnie inny smak ).
- przyprawy takie jak : papryka słodka, troszkę papryki
chilli ale nie za dużo , kurkuma, sól, pieprz,
odrobina Vegety ,natka pietruszki,kawałek startego
świeżego korzenia imbiru ( nieduży ;łyżeczka mała
już startego wystarczy ).
Do garnka wlewamy około 2 litry wody, wrzucamy
uprzednio wypłukaną soczewice. Najlepiej
wypłukać jeszcze z 2-3 razy przed użyciem.
Po jakiś 30-40 minutach gotowania na niedużym
ogniu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i
uprażoną na maśle cebule + przyprawy.
Jeśli wyparowało zbyt dużo wody dolewamy troszkę
tak żeby zupa nie była za gęsta .
Całość gotowałam jakieś 1,5 godz.
Rozgrzewająca w sam raz na chłodniejsze dni
Smacznego
S.
Brak komentarzy