Zupa z soczewicy

zupa z soczewicy 

Będziemy potrzebować:
- filiżankę soczewicy ( ja użyłam czerwona ) 
najlepiej namoczyć na  całą noc wcześniej w
 zimnej wodzie.
-2 sparzone pomidory , pokroić w kostkę
-pół cebuli , pokroić w  drobna kostkę  i zeszklić 
na patelni na maśle ( lepiej by do tego pasowało
 ghee sklarowane masło zupełnie inny smak ).
- przyprawy takie jak : papryka słodka, troszkę papryki
 chilli ale nie za dużo , kurkuma, sól, pieprz,
odrobina Vegety ,natka pietruszki,kawałek startego
 świeżego korzenia imbiru ( nieduży ;łyżeczka mała
 już startego wystarczy ).

Do garnka wlewamy około 2 litry wody, wrzucamy
 uprzednio wypłukaną soczewice. Najlepiej 
wypłukać jeszcze  z 2-3 razy przed użyciem. 
Po jakiś 30-40 minutach gotowania na niedużym 
ogniu dodajemy  pokrojone w kostkę pomidory i 
uprażoną na maśle cebule + przyprawy.
 Jeśli wyparowało zbyt dużo wody dolewamy troszkę 
tak żeby zupa nie była za gęsta .
Całość gotowałam jakieś 1,5 godz. 
Rozgrzewająca w sam raz na chłodniejsze dni 
Smacznego 
S.





Brak komentarzy