Przepis ten widzę na wielu blogach , ja go miałam również na swoim ale z pewna modyfikacja . Nie wiem może mam zbyt wrażliwe kubki smakowe ale jak dla mnie łyżka proszku do pieczenia to stanowczo za dużo i czuć go za bardzo. Ja w swojej wersji daję 1 łyżeczkę .
Muffinki marcepanowe.
250g maki wrocławska typ 550 jest dla mnie w sam raz albo może być 500
1 łyżeczka proszku do pieczenia
max. 150 g masy marcepanowej(ścieram ta masę na tarce)
szczypta soli
pół szklanki cukru
2 jajka ( ale jak duze to starczy jedno )
szklanka mleka ( u mnie roślinne bo IBS mi nie pozwala na inne od dobrych paru lat )
50g masła( ścieram na tarce)
mała paczka cukru wanilinowego
do ozdobienia płatki lub stożki migdałowe
Czasem robię też kolorowe ciasto dodając barwniki spożywcze
( dzielę wtedy ciasto na tyle części ile chcę uzyskać kolorów i do każdej części ciasta daję kolor jaki chce) .
Mąkę przesiewam, dodaję proszek do pieczenia,sól, jajka , mleko.
Mieszam wszystkie składniki. Najpierw suche z suchymi , mokre z mokrymi , potem łącze.
Wlewam ciasto do silikonowych foremek+ papierowe papilotki
Na górze posypuje migdałami lub ( jeśli robię wersje kolorowa ) jakaś posypka .
180C (zawsze używam z nawiewem ale w starych gazowych piekarnikach czasem temperatura 200C jest odpowiednia)
Piekę 20 minut
Zależy w jak duże papilotki dajemy ciasto ale wszystko zależy też od piekarnika .
Brak komentarzy