Muffinki z marcepanem

Przepis ten widzę na wielu blogach , ja go miałam również na swoim ale z pewna modyfikacja . Nie wiem może mam zbyt wrażliwe kubki smakowe ale jak dla mnie łyżka proszku do pieczenia to stanowczo za dużo i czuć go za bardzo. Ja w swojej wersji daję 1 łyżeczkę .




Muffinki marcepanowe.



Ja na ten przepis daje :

250g maki  wrocławska  typ 550  jest dla mnie w sam raz  albo może być 500

1 łyżeczka proszku do pieczenia

max. 150 g masy marcepanowej(ścieram ta masę na tarce)

szczypta soli

pół szklanki cukru

2 jajka  ( ale jak duze  to starczy jedno )

szklanka mleka
50g masła( ścieram na tarce)


mała paczka cukru wanilinowego

do ozdobienia płatki lub  stożki migdałowe
Czasem  robię też kolorowe ciasto  dodając barwniki spożywcze ( dzielę wtedy ciasto na tyle części ile  chcę uzyskać kolorów i  do każdej części  ciasta daję  kolor jaki chce) .
Mąkę przesiewam, dodaję  proszek do pieczenia,sól, jajka , mleko.
 Mieszam wszystkie składniki. Najpierw suche z suchymi , mokre z mokrymi , potem łącze.
Wlewam ciasto do  silikonowych foremek+ papierowe papilotki
Na górze posypuje migdałami  lub  ( jeśli robię wersje  kolorowa )  jakaś posypka .

180C  (zawsze używam z nawiewem ale w starych gazowych piekarnikach czasem temperatura 200C  jest  odpowiednia)

Piekę 20 minut
Zależy w jak duże  papilotki dajemy ciasto ale wszystko zależy też  od piekarnika .








Brak komentarzy