Pieczone ziemniaki

Ziemniaki pieczone.
Bardzo prosta potrawa a zachwalana wiele razy. 
1kg ziemniaków 
Około 40- 50g masła  ( czasem też robie z olejem kokosowym ). 
Sól do smaku 
Zioła , przyprawy do smaku . 


Ziemniaki  ( ja użyłam około kilograma ) najlepiej nie za duże żeby dobrze sie upiekły. Oczywiscie obieramy , jeśli jest większy ziemniak to przekrajam na pół i pózniej nacinam. Nacinamy ziemniaki ale nie do końca. 
Nacięcia dość wąskie . 
Najlepiej nacinając położyć sobie coś koło tego ziemniaka na desce do krojenia żeby niż do końca nie przeciął  ziemniaka a tylko ponacinać zostawiajac na dole około 1 cm . Można sobie to ułatwić kładąc na desce do krojenia łyżkę drewniana i nacinać tak ziemniaka żeby nie przekroić go do końca. 
Ja zwyczajnie robie to w ręku ale moze akurat komuś ten sposób sie przyda. 
Nacięte ziemniaki układam na blaszce w piekarniku ( wysmarowanej masłem ) ziemniaki też smaruje masłem. Wierzchu lub wkładam masło miedzy nacięcia (minimalne ilości  naprawdę wiele nie trzeba miedzy te nacięcia ) . Solę , jeśli chce dodać jakieś zioła lub przyprawy to dodaje teraz. 
Wkładam do nagrzanego do 180 C piekarnika na 35-40 minut przewracając ziemniaki na druga strone po 20 minutach. 
Czasem robiłam je z odrobina miodu , rożnymi ziołami , curry ( zależnie od tego jak i z czym je pózniej jedliśmy ). 
Smacznego 

Zdjęcie niestety niezbyt dobrej jakości . 




4 komentarze

  1. Też często robię takie ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. Wiem , ze to żadna nowość ale zawsze urozmaicenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rób rób Rybka tylko więcej roboty z nacinaniem niż z jedzeniem ale jak dobry ziemniak to idzie sprawnie.

    OdpowiedzUsuń